Prins Annorlunda

Sören Olsson har tillsammans med sin hustru Yvonne Brynggård-Olsson skrivit den självbiografiska boken om sitt barn, Ludvig, som föddes med Downs Syndrom.

"Prins Annorlunda är en biografisk berättelse om hur det är att ha ett barn som inte är som alla andra. Vi vill förmedla glädjen, sorgen och allt annat vi har känt genom åren med Ludvig."

 

Den 2 februari 1991 föddes Ludvig, ett efterlängtat första barn. Hans föräldrar, Sören och Yvonne, hade förberett sig och fantiserat om hur livet med barn skulle bli. Redan efter några veckor visste de att inget skulle bli som de trott.


Med beskedet att Ludvig har Downs syndrom börjar en ny resa, först en sorg över att de inte fått det barn som de drömt om, sedan en växande kärlek till Ludvig.

Men föräldrarnas oro växer när sonen har svårt att klara större ansträngningar, läkarna intygar dock att Ludvig är en frisk liten kille.

Vid ett läkarbesök när Ludvig är 12 år förändras plötsligt allt.


Prins Annorlunda är berättelsen om en pojkes uppväxt, omvärldens rädsla inför det okända och om föräldraskapets glädje, kamp och smärta.

Men framför allt är Prins Annorlunda en kärleksförklaring till ett barn som många kanske skulle ha valt bort.

Läsares reaktioner:

”Den är så fin, ärlig och varm. Jag blir nästan tårögd. Jag har arbetat som barnmorska och det här är en bok för all vårdpersonal”
Elna

”Läste om er och er son i tidningen Amelia och ville bara säga att det kom precis i rätt ögonblick! Är gravid och varit på ultraljud precis då vi fick veta att det fanns indikationer för att vår bebis bär på en kromosomavvikelse. Detta ledde till chock och tårar men har nu vänts till hopp och glädje, att det kommer bli bra vilket barn vi än får. Det var ni som bland annat bidrog till detta med er fina berättelse om att leva med ett barn som har Downs Syndrom. Tack!”
Michaela

”Har precis läst ut boken "Prins Annorlunda" av Sören Olsson och Yvonne Brynggård-Olsson. Det är en helt underbar bok om deras son Ludvig, som har Downs syndrom. Många skratt och många tårar och man känner igen sig i mycket. LÄS DEN! ”
Recension på nätet.

”Råkade höra dig både i söndags och idag där du var med för att berätta om Prins Annorlunda. Jag har själv en son med DS som är exakt lika gammal och jag blev så underbart häpen över hur du berättade om er reaktion och sen den enorma kärleken till er son. Era ord skulle kunna vara mina egna, den förbjudna sorgen som man först har över att sörja det man fick och det som man inte fick. 
Vi alla har våra barn till låns men dessa barn blir så påtagligt att det är så. ”
Agneta


”Jag vill börja med att tacka er för att ni bestämde er för att skriva en bok om Prins Annorlunda. Torsdag morgon fick jag den med posten och fredag kväll hade jag läst ut den. Det är en bok som inte lämnar någon oberörd. Jag tyckte mycket om era personliga kommentarer. Jag kände igen mig väldigt mycket i del 1 och 2. Alla dessa märkliga känslor som man hade gentemot sitt lilla barn. Och som kändes så förbjudna att ha, och som nästan gjorde allt värre. Vissa delar av boken var också så smärtsamma att läsa och tårarna rann. Sen dessa härliga berättelser som gjorde att man inte kunde låta bli att skratta. Det är en bok som jag, om jag hade råd, skulle vilja köpa och ge bort till alla människor som är involverade i min flickas liv. Men jag kommer att välja ut någon extra betydelsfull att ge boken till. Återigen ett stort tack för att jag har fått tagit del av era tankar och ert liv med Ludvig genom boken. ”
Ulla

”Jag har kvidit, gråtit, skrattat, funderat, reflekterat under dessa timmar när jag sträckläste boken och känner att jag bara måste få säga TACK till er för denna fantastiska bok!  
Den finaste och vackraste bok jag läst!!! Tusen tack för att ni orkat skriva den! ”
Jessica

”Igår låg jag och vände och vred, kunde inte somna, målade världen och framtiden lika nattsvart som himlen utanför. Försökte avleda tankarna och tog fram en bok för att skingra tankarna eller i bästa fall somna. Det slutade med att jag sträckläste boken och somnade inte förrän 03.10...
Boken heter "Prins annorlunda" och är skriven av Sören Olsson och Yvonne Brynggård-Olsson. (Japp, Sören är en av "papporna" till Bert, Sune och Håkan Bråkan.)
Boken handlar om Ludvig 17, som har Downs syndrom, hur det är att vara mamma och pappa till Ludvig och hur livet tar ny vändning gång på gång. Ludvig är världens coolaste kille med precis samma drömmar som jag och många andra. Fast han måste tackla långt fler problem. 

Den är innerligt skriven med så varm humor som omfamnar en hela tiden. Den som inte blir berörd av detta måste vara en gråsten.

OCH! Det här är världens bästa bot/bok mot självömkande, bortskämda människor som gnäller och tycker synd om sig själv. LÄS! Begrunda och se livet ur ett lite större perspektiv. 
Den ger en liten aha-upplevelse. I alla fall fick jag det.”
Sandra


”Vilken bra intervju i dag på TV! 
Lite kort kanske..detta tycker jag troligen för att ämnet var så intressant. 
Vad klokt du pratade. 
I mig fastnade det du sa om demokrati. Jag tror att vi alla tänker så: 
- Nu har jag minsann vart med om så många trauman så jag är värd att hädanefter gå hel. 
Tyvärr är det ju inte så. 
(Eller man kanske skulle säga: Tackolov är det inte så?) 
Och Ludvig verkar vara en härlig ungdom!”
Annelie


”Fantastiskt bra skriven med humor förväntan sorg och glädje. Fint att ge en bit av sig själv på det här viset. 
Hoppas många köper den och på så sett får en inblick i en helt ny värld. ”
Sonja


”Nu har jag läst boken, det tog två timmar från pärm till pärm... Åh vad jag grät  
Boken är hemskt sorglig, vissa partier gör fysiskt ont att läsa och är otroligt insiktsfullt o ärligt. Som tur är får man några goda skratt mellan tårarna när man hör vilken sköning Ludvig är 
Humorn behövs, annars skulle jag nog inte orkat läsa färdigt. Det verkar vara en härlig familj!”
Hillur

”Jag läste ut boken igår, en mycket bra bok. Tårarna rinner och man känner föräldrarnas ångest. Men humorn och värmen finns där också. Det var mycket som jag kände igen mig i, känslorna i början bl a. Det är en mycket läsvärd bok.”
Läsare på nätet

”Åh jag måste bara säga att jag älskar den boken! Läste den för några veckor sen och den är fantastisk! Jag har inget barn med ds men en tjej med cp-skada, men jag har träffat Sören några gånger genom jobbet och kände att jag måste läsa den.
Boken är fantastisk! Jag grät och skrattade om vartannat!
Måste berätta att jag just nu har lyssnat några gånger på Kaj Pollack bok "att välja lycka" och har satt upp några citat från hans bok på jobbet för att minnas dem. 
Efter Prins annorlunda fick jag lov att sätta upp ett av Ludvigs citat oxå. Det var när han sa till sin pappa att man inte skulle bråka när man var trött för då blir man bara mer trött.
Vilken underbar sanning! Det krävs en alldeles fantastisk och speciell intelligens för att komma fram till en sån smart sak!”
Lotta

”Jag är väldigt glad och tacksam över er bok. Jag streckläste den, kunde inte lägga den ifrån mig. Jag tycker mycket om boken och jag är starkt berörd av den! Och jag gillar Ludvig hemskt mycket trots att vi inte har träffats på riktigt. Jag har nu överlåtit boken till min hustru. Hon såg ganska så otålig ut medan jag höll på att läsa. ”
Carl

”Deras beskrivning av hur de idag förhåller sig till Ludvigs sjukdom och det faktum att de inte vet hur länge till han kommer att leva är fantastisk och en inspiration till att ta tillvara varje dag.”
Malve
Sören & Yvonne berättar om boken ”Prins Annorlunda”.

En intervju från TV4 ”Morgon-TV”